טור דה מון בלאן הוא מסלול הליכה מעגלי סביב הר המון בלאן, הפסגה הגבוהה ביותר בהרי האלפים – 4,808 מטר.
זהו מסלול אלפיני קלאסי עם נוף מגוון וקושי בינוני+. השביל מתוחזק מאוד וקל להתמצא בו, כמו”כ אפשרויות ההליכה השונות בשביל כמו גם אפשרויות הלינה המגוונות, גורמות לו להיות אחד משבילי ההליכה הארוכים המומלצים ביותר גם למתחילים בכושר טוב.
ניתן לעשות את המסלול גם לבד אך עדיף שלא, אם אינכם מנוסים. בתחילת העונה יש לוודא עבירות במיוחד בווריאנטים הגבוהים, אך לא רק.
המסלול לא טכני, אך כן מצריך כושר סביר בגלל העליות והירידות הרבות שעוברים בכל יום. כמו"כ אין לזלזל בסכנות העלולות לצוץ בכל מסלול אלפיני גבוה.
אזורים ומקומות ישוב מרכזיים בהם המסלול עובר:
Auvergne-Rhône-Alpes, Haute-Savoie, Val Veny, Val Ferret, Aosta Valley, Chamonix
מתי לצאת לשביל?
מידע על מסלול הטרק
מקובל ללכת את המסלול נגד כיוון השעון (המסלול מעגלי) במשך 11 יום. אין הכרח להיצמד לזה אבל כך ההמלצה לפחות על פי ספרו של קוו ריינולדס.
נקודת ההתחלה המקובלת היא Les Houches בעמק שאמוני. ניתן להתחיל מעוד נקודות כמו Les Contamines (צרפת), Courmayeur (איטליה), או Champex (שוויץ).
המסלול עובר בשבעה עמקים מסביב למאסיף מון-בלאן. התחלה נגד כיוון השעון בשאמוני תוביל דרך העמקים Chamonix, ואז Montjoie, Vallee des Glaciers, Val Veni, Val Ferret, Swiss Val Ferret, ו- Trient.
המסלול ‘הרשמי’ השתנה במהלך השנים וחלופות רבות הקרויות Variants קיימות למסלול הרגיל. חלקם קשים יותר להליכה אך מתגמלים בנופים יפים יותר.
חלוקה מקובלת של המסלול בהליכה של 11 ימים
- Les Houches – Les Contamines
- Les Contamines – Refuge Bonhomme \ Les Chapieux
- Refuge Bonhomme – Rifugio Elisabetta
- Rifugio Elisabetta – Courmayeur
- Courmayeur – Rifugio Bonatti \ Rifugio Ellena,
- Rifugio Bonatti – La Fouly
- La Fouly – Champex
- Champex – Cole de la Forclaz \ Trient
- Cole de la Forclaz – Tre le Champ
- Tre le Champ – Refuge La Flegere
- Refuge La Flegere – Les Houches
התחברות לשבילים אחרים
בין קול דה ברוונט לקול דה בונהום, השביל מתחבר עם שביל GR5 שעושה את דרכו מהים הצפוני לים התיכון.
משאמוני ועד שאמפה, השביל מתחבר עם שביל walkers’ Haute Route (WHR) משאמוני ועד צרמט שבאלפים השוויצריים.
זמני הליכה
יש הרבה דיונים על זמני ההליכה שמצויינים בספרים. לחלק מהאנשים הם יהיו לא מדוייקים אבל זה לא ממש משנה. אתם צריכים להשתמש בזה כייחוס. תלכו יום אחד ותראו מה ההפרש ביניכם לזמנים המצויינים בספר ותתאימו את הימים הבאים.
לגבי שלטים זה יותר מורכב, לא ברור בדיוק מה שיטת המדידה בכל מקום. כמו בספרים, תעזרו במידע ותתאימו אותו אליכם.
אופי השביל
מדובר במסלול אלפיני על כל המשתמע מכך. עליות וירידות קשות ומזג אוויר שמשתנה במהירות. הנקודות הגבוהות ביותר (כולל הווריאנטים) הן Col des Fours בצרפת ו- Fenêtre d’Arpette בשוויץ, שתיהן בגובה של 2,665 מטרים. לא מדובר בגבהים בעייתים או שצריכים הסתגלות ועם זאת השביל מאתגר וצריך לבוא מוכנים.
הכנה פיזית
כמו שכתבתי מדובר בשביל אלפיני. בטרק כולו יש 10000 מטר של עליות וירידות. גם מי שרגיל לטייל בארץ או לרוץ קצת, אלו לא הפרשי הגבהים שרגילים אליהם פה. לכן, גם אם אתם בכושר סביר, מומלץ מאוד לעשות אימוני מדרגות ועדיף עם משקל על הגב. אולי רצי שטח (או אחרים בעלי כושר טוב מאוד) יסתדרו גם בלי הכנה מיוחדת אבל עדיין מומלץ להתכונן כדי להוריד את הסיכוי לכאבים או פציעות ובשורה התחותונה, פשוט להינות יותר.
לינה
אפשרויות הלינה בשביל הן רבות ומגוונות. מקמפינג ודורמס ועד חדרים פרטיים בבקתות מפנקות או אפילו מלונות פאר בחלק מהמקומות. ניתן לחלק את המסלול ולהתאים לינה כך שכל אחד ימצא את מקומו בשביל.
מי שמחליט לישון בבקתות/מלונות, יש ארוחות ערב בכל המקומות (המאוישים) ובדרך כלל ניתן לקנות ארוחה ארוזה לצהריים (אם כי לא תמיד זאת האופציה המומלצת).
השביל מאוד פופולארי ונהיה עמוס משנה לשנה מה שמוביל לבעיות במציאת מקומות לינה, במיוחד במקומות בעיתיים, בהן מחבר מצומצם של מקומות לינה. לכן חובה לדאוג למצוא מקומות לינה מוקדם ככל האפשר, במיוחד בשיא העונה (יולי, אוגוסט). ההמלצה שלי היא לדאוג ללינה מוקדם ככל האפשר גם בתחילת-סוף עונה (סוף יוני – אמצע ספטמבר).
ללנים בבקתות אין צורך לסחוב שק"ש אלא רק ליינר (חובה!).
אוכל וציוד בישול
אם אתם ישנים בבקתות או אכסניות/מלונות, תוכלו לאכול כל ערב ובוקר במקום הלינה. בשביל ארוחת צהריים יש אפשרות לרכוש ארוחת פיקניק מהבקתה.
בימים שבהם עוברים במקום ישוב עם סופר, תוכלו להצטייד באוכל. מומלץ לתכנן מראש את הימים האלו כך תוכלו להצטייד במספיק אוכל עד למקום הבא בו תפגשו סופר.
כדי לדעת איפה בטרק ניתן לרכוש אוכל, כנסו למקטעים של הטרק (במפה או בטבלה למטה) ותוכלו לראות את האפשרויות לגבי כל מקטע.
ציוד בישול לא נצרך אם אתם מסתמכים על בקתות/מלונות. מי שרוצה קפה/תה באמצע היום יכול להיא גזיה אלפינית מינימלית.
לגבי ציוד בישול לשומרי כשרות, ראו סעיף הבא.
כשרות ושבת
טרק ה TMB הוא אחד הנוחים לאנשים דתיים.
מבחינת כשרות, כמובן שאין משהו כשר בבקתות או במלונות אבל ניתן לרכוש בסופרים הרבה אוכל "נייטרלי" מבחינת כשרות. בעיקר ירקות ופירות, קטניות ופסטות או בצרפת גם בגט פשוט. בשילוב עם מעט אוכל מהבית ניתן להסתדר מצוין. בחלק מהבקתות יתנו לכם להשתמש בגז/כלי לחמם מים ובאחרות תוכלו להשתמש בגזיה וכלי שתביאו איתכם.
דוגמאות לאוכל שניתן לסחוב מהארץ: טחינה בבקבוק לחיץ, טונה בשקית ואקום, תבשיל אורז עם תבלינים, קוסקוס, מרקים, מנות חמות ואם רוצים אפילו נקניק.
חשוב לא להתפרע עם אוכל שסוחבים איתכם משום שאחד הכללים החשובים הם שככל שהמשקל שתסחבו יהיה נמוך יותר, כך תהנו יותר.
לגבי שבת, ההמלצה היא להישאר בשבת באחד המקומות האלה: קורמיור (איטליה), שמפה (שוויץ) או שאמוני (צרפת). מי שרוצה שבת בבית חב"ד יצטרך להרחיק למילאנו או ז'נבה. במקרה חצי יום שישי וחצי יום ראשון לא יהיו זמני הליכה.
מטבע מקומי
בצרפת ואיטליה המטבע הוא יורו. בשוויץ זהו פרנק שוויצרי. לרוב, תוכלו לשלם גם ביורו אם כי העודף יהיה בדרך כלל בפרנק שוויצרי.
עלויות
- טיסה – טיסה לז'נבה בחברת באיזי ג'ט תעלה לכם בין כ 150 ל 400 יורו הלוך חזור. אפשרות סבירה: 200 יורו כולל מטען.
- התניידות בין שדה התעופה לשאמוני – בין 10 יורו ל 200 יורו כל צד. תלוי אם בוחרים בתחבורה ציבורית, שאטל, מונית. אפשרות סבירה: כ 60 יורו הלוך חזור.
- לינה – בין 50 ל 100 יורו כולל ארוחות. אפשרות סבירה: 60 יורו ללילה במומצע.
- ארוחות צהריים ועוד קצת קניה של אוכל – 150 יורו.
אם נעגל זה יוצא בערך 4000 ש"ח. אפשר כמובן בפחות וביותר. החל מ 2500 שח ועד 6000 שח ויותר למי שממש מתפנק.